Plastfolie vs Bivaxdukar

plastfolie vs bivaxduk beelife

Bivaxdukar ökar matens hållbarhet

Tillskillnad från plastfolie som endast stänger in maten är bivaxdukar antibakteriella tack vare bivaxets antibakteriella egenskaper. Dessutom andas bivaxduken eftersom den är gjord av bomull. Båda de här egenskaperna gör att maten håller längre i en bivaxduk.

Plastfolie är en engångsprodukt

Bivaxduken går att återanvända ca 400-500 och när man gjort det kan man fylla på den med nytt bivax och fortsätta använda den.

Plastfolie däremot är en engångsprodukt. Du använder därför oftast bara plastfolie en gång och kastar den därefter. Förpackningen med plastfolie som är 60m lång räcker endast till 200 användningar om du klipper en bit på 30cm varje gång. Medan en bivaxduk på rulle som är 1m räcker till 3 bitar på 33cm och du kan använda varje bit ca 450 gånger, du kan alltså använda bivaxduken på rulle ca 1350gånger innan du behöver fylla på med bivax.

Plastfolie är inte biologiskt nedbrytbart

Bivaxdukar är gjorda av bomull och bivax som är naturliga material och därför är biologiskt nedbrytbart. Du kan alltså lägga din bivaxduk i komposten så tar naturen hand om den.

Tillskillnad sönderdelas plastfolie till mikroplast, vilket gör att vi inte ser den längre. Men microplasten finns fortfarande kvar och hamnar i naturen och i haven. Sen tar det 100tal år för naturen att att bryta ner microplasten, om den ens bryts ner. Det är fortfarande osäkert om den ens någonsin bryts ner. Detta enligt Håll Sverige Rent (2022).

Bivaxduken är mindre krånglig

Medans plastfolie knölar ihop sig och går sönder hela tiden så är bivaxdukar smidiga att använda. Det är bara att värma upp de i händerna och forma över skålen, osten eller vad du tänk slå in.