Om bin och hur vi kan hjälpa dem

Om bin och hur vi kan hjälpa dem

Om bin

Det finns flera olika sorters bin. Man pratar oftast om bin som honungsbin, men man får inte glömma bort att getingar och humlor också är bin. När vi skriver bin, menar vi främst honungsbin. De är i insektsordningen steklar. Vi kan behöva hjälpa bina på traven, eftersom att de idag är hotade.

Hur bor och lever bin?

Bin lever på att pollinera växter så det blir frukt, bär och blommor. Detta ger dem mat till sig själva samtidigt som det gör en tjänst till växten. Honungsbin är det enda bi som sköts helt och hållet av människan och som producerar livsmedel som människan sedan äter, alltså honung. Dessa bor i lådor och lever ofta flera tusen tillsammans. De lever i bisamhällen där varje bi har sin egna arbetsroll, där de även kommunicerar med varandra om vart det finns vatten, nektar eller pollen.

Vad är bivax?

Byggmaterialet i bisamhällets vaxkakor heter bivax och skapas helt av bin själva. Bivax används till otroligt mycket olika saker och har väldigt många användningsområden. Vi använder bivax i våra bivaxdukar, där det har egenskaper som gör att den är antibakteriell, återanvändningsbar samt nedbrytbar. Med andra ord, helt miljövänlig!

Hur kan vi hjälpa bina?

Avsätt plats och gör en egen äng samt odla egna blommor och växter

Eftersom det idag sprutas ut mycket gifter där det växter blommor och andra växter så får bin i sig detta och det kan därmed skada biet samt larverna så de inte växer som det ska. Vi kan hjälpa bina genom att, på exempelvis, våran tomt, eller gård, avsätta en yta där blommor, ogräs och annat får växa fritt. Man kan även odla egna blommor, sätta upp bihotell och vatten.

Sätt upp bihotell och ställ fram vatten

Du kan även sätta upp ett bihotell, detta går att göra själv, eller om man vill köpa ett färdigt. En bivattnare kan också vara bra att ha. Detta fixar du enkelt genom att ta fram ett fat eller en tallrik med vatten i, du kan även ställa fram stenar så att bina kan landa där när dom dricker vattnet.

Du kan läsa mer om hur du kan hjälpa bina här!