Minska ditt matsvinn med dessa 5 tipsen

matsvinn äpplen som ruttnar

Varför behöver vi minska matsvinnet?

Det finns många anledningar till varför vi alla skulle behöva minska vårt matavfall. Genomsnitts svensken slänger hela 19 kilo ätbar mat varje år! Utöver det hälls ca 18 kilo mat och dryck per person ut i avloppet. Av alla växthusgasutsläpp är 8-10 procent på grund utav matsvinn. Matsvinn är också dyrt, en familj på fyra personer kan slänga mat för ca 3000 – 6000 kronor per år. (Sveriges avfallsportal, 2022)

Så vad kan du göra för att minska på ditt matsvinn?

  • Planera inköpen av mat och köp inte mer än det du hinner äta upp. På så vis minskar du ditt matsvinn hemma.
  • Titta, lukta och smaka på maten. Bara för att bäst-före-datum har passerat betyder det inte att maten är dålig.
  • Du kan även spara både pengar och hjälpa till att minska affärernas matsvinn genom att köpa mat i affären som har kort datum men som du vet att du kommer hinna äta upp. Ofta har affärerna nedsatta priser på mat med kort datum. Saknar du något till maten du ska äta ikväll kan du passa på att ta en titt bland maten med kort datum istället för att köpa det med längst datum kvar bara för att.
  • Förvara maten rätt. Lägg in kyl och frysvaror så snabbt du kan. Även många frukter och grönsaker håller sig bättre i kylskåpet än om man har dem framme. Våra bivaxdukar är även antibakteriella vilket bidrar till att maten håller längre. Har du inte testat att använda dem för att förvara t.ex. grönsaker och frukt i rekommenderar vi det.
  • Ta vara på rester, maten du får över idag fungerar antagligen även toppen som matlåda i morgon och du slipper slänga maten.

Källa:

Sveriges Avfallsportal. (1 April 2022). Minska matsvinnet. https://www.sopor.nu/minska-ditt-avfall/inspiration/minska-matsvinnet/