Förvaring i köket

förvaring tips för köket beelife

Att ha bra förvaring och ett väl organiserat kök kan vara hemma kokens bästa vän. Som vi vet kan det bli ganska rörigt när det är grytor och stekpannor på alla plattor, fullt med disk och pastan kokar över. Då kan det vara väldigt skönt att det är ordning och reda i skåp och lådor så man lätt hittar det där durkslaget eller kryddan man behöver. Därför tänker vi ge dig några tips att ha i åtanke för att få till en bra förvaring i köket.

Rensa bland dina saker

Det bästa du kan göra när du ska börja få ordning på din förvaring är att rensa. Ofta har man saker man inte använder. Kanske saker som är trasiga eller flera av samma sak. Hur ofta behöver man egentligen till exempel 2 vitlökspressar? Ändå har man det, kanske för man flyttat ihop med någon och då ägde båda en. Leta upp de här sakerna, rensa och gör plats. Det blir mycket lättare att hitta en bra plats för sakerna och att hitta dem när du väl står där och lagar mat när du inte har så mycket saker.

Planera din förvaring

Tänk efter ordentligt när du bestämmer var du ska förvara dina saker. Är lådan längst bort i köket verkligen den bästa platsen att förvara stekspadar och slevar i? Eller är det kanske smartare att förvara dem i ett ställ nära spisen så du når dem när de behövs. Tänk på vart du använder sakerna när du planerar din förvaring, på så sätt blir det naturligare att komma ihåg vart de är och att stoppa tillbaka dem där. Tänk också på att du kan förvara högt, utnyttja takhöjden och förvara saker du inte använder så ofta högt upp i skåp.

Underhåll

Gå tillbaka då och då och kolla över din förvaring. Har det kommit in nya saker, har du slutat använda vissa saker eller har saker hamnat fel? Det är lättare att kolla över förvaringen ibland och underhålla det än att börja om från början när det har gått lång tid. Om du har saker som ofta hamnar på ett ställe där det inte var planen att de skulle vara, tänk igenom varför det blir så. Det kan vara så att det hamnar där på grund av att det är där man egentligen använder det mest. I så fall kanske det är en bättre plats att förvara det på?


Vill du ha tips på matförvaring som får din mat att hålla längre? Kolla in våra bivaxdukar.